Prijavi se! Prijavi se!
Čveka forum

Da Vincijeva šifra

njanja3494 :: 08.04.2012 ob 12:59
Sem dijakinja 4. letnika gimnazije. Kot del ocene na maturi pri predmetu sociologija je seminarska naloga, ki vključuje tudi empirični oz. raziskovalni del, kamor spadajo razne ankete, intervjuji, analize člankov, forumov itd. Glede na moj izbrani naslov, je malo težje sestaviti anketo, zato sem se odločila odpreti novo tematiko na forumu. In sicer zanimajo me vaša mnenja o romanu Dan-a Brown-a Da Vincijeva šifra. Ste mnenja, da ta roman meče slabo luč na krščansko vero? Da spodbija njene temelje? Da je do krščanstva preveč kritična ali ne? Da veri škoduje? Da spreminja število pripadnikov vere? Da spodbuja skepticizem? Da so dejstva v romanu popolnoma ne resnična? Da je celoten roman le izmišljotina pistelja, ki je želel zasloveti? ipd... imate mogoče kakšno drugačno mnenje o romanu (pozitivno, negativno, nevtralno)? Skratka, karkoli oz. kakršna koli mnenja bi mi pri pisanju prišla prav, tako da vas vljudno prosim za sodelovanje, za vaša mnenja pa se vam že v naprej zahvaljujem!
Plakii :: 08.04.2012 ob 17:01
Me nse zdi ta film tko zlo dobr, k mam rada take raziskovalne in pa postolovske filme ;D Sam je bil pa film Angeli in Demoni, ki je 2 del tega filma mau bolši
Danijel :: 08.04.2012 ob 20:12
Sicer sem knjigo prebral že pred časom in se vsebine tako kot vsake druge knjige bolj slabo spominjam. Mi je pa bila knjiga všeč, ker je berljiva in po mojem mnenju strokovno napisana. Sploh pa so vse njegove knjige uspešnice ravno zaradi obsežnih raziskav, ki jih pred in med pisanjem opravi. Pa tudi če je kak podatek v knjigi izmišljen, sem prepričan, da je večji del knjige in njena vsebina osnovana na pravih podatkih in ne zavaja.

Kar se pa krščanske vere tiče. Mogoče knjiga res odpira določena vprašanja o pristnih in realnih namenih višjih predstavnikov katoliške vere, ampak v temu ne vidim nobene gonje proti njim. In če se verniki zaradi tega ker preberejo knjigo in se odločijo za izstop iz krščanske cerkve, jim po svojem mnenju lahko samo čestitam, ker so spregledali in doumeli, da za vero ne rabijo z zlatom okrašenih prostorov, kjer bodo molili in konec koncev darovali za ves ta blišč samo zato, da bodo nekateri lepo živeli.

veliko uspeha pri seminarski LP Danijel
njanja3494 :: 08.04.2012 ob 21:20
Hvala!!!
beautiful liar :: 10.04.2012 ob 15:57
Dobro napisana knjiga za na plažo, ki si ne zasluži takih polemik, ki jih je sprožila.
Pa ta model itak ni tople vode odkril. So jo namreč že drugi, on je toplo vodo samo prepisal ;D (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holy_Blood_and_the_Holy_Grail) Še tožili so ga zaradi kraje teorije o svetem gralu. Glede na to, da obstaja na Wikipedii cel, ne ravno najkrajši članek o netočnostih iz Da Vincijeve šifre, mu tudi kake poglobljene študije ne moremo pripisati http://en.wikipedia.org/wiki/Inaccuracies_in_The_Da_Vinci_Code (kopi-pejstat zna vsak, grem stavit, da bi še mojo staro mamo naučila).
Niti ne bi knjigi pripisala kakšnega posebnega vpliva na krščansko vero ali Katoliško cerkev. Je še kaj hujšega preživela kot en povprečen leposlovni roman. Če je kdo zaradi tega spremenil svoje poglede na svojo vero in odnos do Cerkve, je pa tud kekec in očitno labilna oseba. Sam ateistom je dala knjiga dobro temo za žvečit
IMO.

Pa čist mimo grede, je kdo bral Angele in demone? Knjiga je bila spisana pred Da Vinicijevo šifro, a postala uspešnica šele kasneje. No, meni je bila ta knjiga skrajno bedna in dolgočasna. En grozen občutek deja vuja sem imela ves čas branja. Namreč knjiga je po sestavi identična Da V. šifri. Kar pomeni na da v slednji ni nič, ampak NIČ originalnega. Če ne drugih, je Brown kar sebe kopiral.
Danijel :: 10.04.2012 ob 18:03
ok "knjižni molj" se vidi da sem tudi jst neseznanjen pač ne berem wikija

Se pa lahko vprašamo ali ni labilna oseba vsak, ki verjame v nekaj česar se ne da dokazati?

Kakor koli Dan Brawn je car če rabiš ti posodim kako knjigo jih mam doma ;D
beautiful liar :: 10.04.2012 ob 22:42
Ma ne, sej to s tožbami je vsepovsod pisal. O netočnosti podatkov sem pa zvedela, ko sem iskala članek o teh tožbah

Avtor: Danijel

Se pa lahko vprašamo ali ni labilna oseba vsak, ki verjame v nekaj česar se ne da dokazati?


Ne bom komentirala sploh, ker nočem povzročit jeze pri komu

Eh, 2 knjigi sta mi bili dosti. Mogoče poleti, če grem po nesreči na en dolgočasen dopust na hrvaško morje.
Danijel :: 11.04.2012 ob 10:42
Ok le povej imam Ledeno prevaro, Digitalno trdnjavo, sporno knjigo z tožbo in pa neznano kam izginulo Angele in demone... pa še najbolj zanimivo Izgubljeni simbol... za hrvaško bi bila ta knjiga res še najboljša izbira edin če želiš res dobro branje ti priporočam somrak, mlada luna, mrk, jutranja zarja, duša ;D

beautiful liar :: 12.04.2012 ob 15:33
Dej ne mi s temi somraki
Pa če je najboljša knjiga, kar jih je bilo spisanih, se je ne dotaknem, ker bi ves čas podoživljala travme, ki sem jih dobila med gledanjem filma.
theONE :: 29.04.2012 ob 12:22
Nekam težko mi je verjeti, da bi si nekdo izbral takšno temo za seminarsko nalogo. Še težje mi je verjeti, da bi obstajal mentor, ki bi jo odobril. Če pa je vse to res, je pa to ena zelo neizivirna (da ne uporabim kakšnega bolj čustveno zaznamovanega pridevnika) seminarska naloga. Res me zanima kako si ti predstavljaš "empirično" raziskovat forumske poste.


Avtor: njanja3494

Glede na moj izbrani naslov, je malo težje sestaviti anketo


Zakaj? Sestaviš anketo iz vprašanj, ki si jih tudi tukaj postavila:

Avtor: njanja3494

Ste mnenja, da ta roman meče slabo luč na krščansko vero? Da spodbija njene temelje? Da je do krščanstva preveč kritična ali ne? Da veri škoduje? Da spreminja število pripadnikov vere? Da spodbuja skepticizem? Da so dejstva v romanu popolnoma ne resnična? Da je celoten roman le izmišljotina pistelja, ki je želel zasloveti?Pa če se že lotiš analizirat odgovore s forumov bi bilo verjetno to najbolje delati z ljudmi, ki imajo kaj pojma o leposlovju, ne pa s takimi, ki pravijo da je knjiga ful kul in še v isti sapi povejo, da imajo radi tudi vampirje.