Prijavi se! Prijavi se!
Čveka forum

ENAKE PRAVICE...KAKOR ZA KOGA

Enatečna :: 16.11.2020 ob 16:11
Upokojenki s polno delovno dobo zajamčena pokojnina, njen sosed - rekla mu bom Polde - ki ni bil nikoli redno zaposlen in je poldrugo desetletje preživel po zaporih, prejema za skoraj 100e višjo rento ali kar koli že je. Kje je tu pravica - pravna država?
Že kot ¸nezakonski otrok je bil deležen posebne vzgoje. Mama mu je znala dopovedati, da je krompir na sosedovi njivi okusnejši in da drva iz sosedove drvarnice bolje gorijo. Tudi vreči kamen v okno kakšnega tečnega sovaščana ali brcniti njegovega mulca je bilo nekaj povsem sprejemljivega. Hitro je dojemal in že večino osnove šole preživel v prevzgojnem domu. Vse do polnoletnosti je lahko počel, kar je hotel. Mama ga je vedno znala zaščititi. Še vojaščine ni odslužil do konca. Je moral skrbeti za mamo!!! A vsake pravljice je enkrat konec. Lahko pa se začne nova!
Živela sta v hiši, ki je na vseh straneh kazala rebra, njivo je zaraščal plevel, a Polde je znal "poskrbeti" da vsaj lačna nista bila. Mama ga je rada srknila in pri dvajsetih je Polde ostal sam. Lahko se je posvetil temu, kar je znal - pretepi, kraje, mamila...
Hiša se je med njegovim zadnjim "dopustovanjem" sesedla, a ni postal brezdomec. Občina mu je za nekaj hektarjev zemlje, ki je že desetletja nihče ne obdeluje, velikodušno dodelila stanovanje. Ob pomoči CSD je upravičen do rente, ki bi je bil vesel prenekateri upokojenec, do paketov na RK in Karitas, pa tudi nobene možnosti za izredno socialno pomoč ne izpusti. Ni mu treba plačevati ne komunalnega, ne RTV prispevka, elektriko mu pa že od vsega začetka velikodušno plačuje občina. Lahko si potem privošči ogrevanje z oljnimi radiatorji, pri na stežaj odprtih oknih in dva potratna bojlerja. Tudi kuha in peče na starem potratnem električnem štedilniku Zraven se pa še pohvali, da si on pač lahko privošči pečenko večkrat na teden. Pa ne kupuje mesa v diskontu - tam kupujejo reveži. Če bi moral plačati elektriko iz svojega žepa, bi verjetno ravnal drugače. In če je že kakorkoli upravičen do takega privilegija - ali ni statističnih podatkov, kolikšna je povprečna poraba elektrike za enočlansko gospodinjstvo? Do tega zneska plača občina, če porabi več, naj plača sam!
Ne ne zamerim Poldetu - je pač samo eden izmed mnogih, ki so se "znašli" in s pridom izkoriščajo sistem naše države, ki jim to dovoljuje!!! Se pa ob vsem tem sprašujem, kdaj se bo našel junak, ki si bo upal prevetriti zakone in stopiti na prste vsem, ki na nepošten način živijo na račun davkoplačevalskega denarja. Kje je junak, ki si bo upal prečesati CSD in ostale ustanove, in bodo pomoči res deležni samo tisti, ki jo zares potrebujejo???