Prijavi se! Prijavi se!
Čveka forum

Formatiranje trdega diska in namestitev windows xp

cveka :: 18.09.2007 ob 11:51
Formatiranje trdega diska in namestitev Windows XP

V vodiču se bomo naučili, kako formatiramo trdi disk in kako namestimo operacijski sistem Windows XP.

Za ta radikalen korak se lahko odločimo iz več razlogov:


- računalnik je poln virusov in spyware ter jih nikakor ne moremo odstraniti
- operacijski sistem se neprestano sesuva
...

Pred formiranjem je dobro, da naredite varnostno kopijo vseh potrebnih datotek na vašem trdem disku!

Kaj potrebujemo?

Windows XP namestitveni CD z licenčno številko.

Vstavite XP namestitveni CD in ugasnite računalnik (!). Zaženite boot iz CD.

Pri "Welcome to Setup page" pritisnite Enter. Za potrditev "Windows XP Licensing Agreement" pritisnite F8. Windows vas bo vprašal, če želite popraviti (repair) že nameščene Windows XP. Pritisnite ESC saj tega ne želimo ampak jih želimo na novo namestiti. Prikazal se vam bo črn zaslon, kjer bodo izpisane že obstoječe particije.Particijo na kateri je nameščen Windows XP je potrebno izbrisati. To storite tako, da jo izberete in pritisnete tipko D. Potrdite izbris s tipko L. Ko bo particija izbrisana, morate ustvariti novo tako, da izberete "neparticiran" prostor in pritisnete C. Da ustvarite particijo z max. količino prostora, pritisnite Enter.

Sedaj izberite to novo particijo za namestitev Windows XP. Formatirajte disk kot NTFS (lahko "Quick"). Po formatiranju (potrebno kar nekaj časa glede na zmogljivosti vašega računalnika) sledite Windows namestitvenim navodilom.

Ko boste zagnali na novo nameščene Windowse, vse ne bo delovalo tako, kot bi moralo ("čudna" slika, nedelujoča strojna oprema...) zato morate namestiti vse potrebne gonilnike za strojno opremo.

Kateri gonilniki še niso nameščeni lahko preverite na

Control Panel > System > Hardware > Device ManagerRumeni vprašanji pomenijo, da je Windows zaznal strojno opremo vendar zanjo nima primernih gonilnikov. Vstavite vse potrebne namestitvene CD in namestite gonilnike (Če gonilnkov nimate, pojdite na www.google.com in vpišite imena gonilnikov ter si jih presnamite in namestite).

Nadgradnja


Če imate starejše Windows XP, je priporočljivo, da jih nadgradite.

Članka ni dovoljeno v celoti ali delno objaviti kjerkoli drugje. Na vašo spletno stran lahko dodate le povezavo do članka.

Še niste član osrednjega slovenskega foruma? Registrirajte se. BREZPLAČNA REGISTRACIJA.
zmaj :: 26.09.2007 ob 16:27
Tole bom dal pa sestri za prebrat, ker jo mam poln k**** ko ji moram nonstop na nov inšalirati windose, ker sam tega ne zna (oz. se ji ne da naučiti) >
jozea :: 14.03.2008 ob 22:17
živjo jaz bi si želev da mi kdo bolj natančno pove kako formatirati disa in kjer so windowsi bolj natančno ko ga ugasnem kaj poj pritisnem kaj poj naredim postopek po v slovenščini prosin
lp jozea
cveka :: 18.03.2008 ob 23:40
Sledi opisanemu postopku. Lahko pa poskusiš tudi tole - Ugasni računalnik in ga ponovno prižgi. Med zagonom pritisni tipko F5. Izberi Safe mode (prva izbira). Če boš moral izbrati operacijski sistem "Please select the operation system to start" izberi windowse in klikni Enter. Počakaj... (če te vpraša, da lahko prekineš zagon z Esc NE prekini, počakaj, da se zaženejo Windowsi!). Prijavi se kot Administrator. Pojavilo se ti bo pogovorno okno "Windows is running in safe mode. This special diagnostic mode bla bla bla..." klikni NO. Počakaj, da se ti naloži operacijski sistem. Odprl se ti bo "System Restor" klikneš Next. Odprl se bo koledarček. Izberi odebeljen datum v preteklosti, ko misliš, da ti je računalnik še deloval. Klikni next. Vsi programi, ki si jih namestil po tem datumu ne bodo več delovali, če je bil po tem datumu nameščen virus prav tako ne bo in računalnik bo ob zagonu deloval normalno. Če ne bo, ponovi potopek in datum prestavi še bolj nazaj. Če ti ne uspe, je najbolje, da dobiš nekoga, ki ti bo formatiral disk. Pa ne pozabi na protivirusno in protivohunsko zaščito. Prav tako pa si moraš namestiti požarni zid, saj boš drugače kmalu dobil spet nov virus...
ghost :: 27.03.2009 ob 21:47
Upam da še kdo to gleda . Imam težavo hočem formatirati pa mi ni hotelo, ker imam samo en disk (C) pa je prijatelj rekel naj zbrišem mapo windows. Sedaj pa ne morem nič, niti da bi povozil stare windowse, ker mi nekatere datoteke v windowsu manjkajo. Kaj lahko storim?


LP
pal :: 27.03.2009 ob 23:43
Avtor: ghost

Upam da še kdo to gleda . Imam težavo hočem formatirati pa mi ni hotelo, ker imam samo en disk (C) pa je prijatelj rekel naj zbrišem mapo windows. Sedaj pa ne morem nič, niti da bi povozil stare windowse, ker mi nekatere datoteke v windowsu manjkajo. Kaj lahko storim?


LP

1. Tvoj prijatelj te je zajebavu ali pa je debil
2. Vstavi inštalacijski CD in stisni repair (v install mode, da ne boš kaj drugega delov ;D)
ghost :: 28.03.2009 ob 8:31
Potem če imam še windows 98 gor moram s tem diskom popravit?
ghost :: 28.03.2009 ob 11:58
Sem si zdownloadal en win 98 pa me zanima če ga bo prebralo če je v rarih ali moram prej extractat?
pal :: 28.03.2009 ob 12:20
Za win 98 na žalost ne vem ampak poskusi vseeno, ofc če ga hočeš zapečt more biti cd/dvd image
Še tu kaj poišči http://www.google.si/search?hl=sl&ei=mgfOSb6kEcOa_AaH8aCECg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=how+to+repair+win98&spell=1