Prijavi se! Prijavi se!
Čveka forum

Hrvatska - Slovenija

Golden eye :: 10.11.2009 ob 22:47
Avtor: Maj


NA HRVATSKOM JEZIKU:Narodi Slovenaca i Hrvata žive zajedno na prostoru koji danas zauzimaju samostalne države Slovenija i Hrvatska već 1500 godina. Uzimajući u obzir tu činjenicu, pitam se zašto povijest bilježi tako malo događaja u vezi odnosa između tih dviju susjednih naroda.

Povijest bilježi sranja. Povijest bilježi klanja. Povijest bilježi ratove, krv, patnju, masovna silovanja, koncentracijske logore, teror, mučenje, zarobljavanje, paljenje i genocid. A povijest susjedstva Slovenaca in Hrvata je 1500 godina miroljubivog suživota. Da, Slovenci i Hrvati već 1500 godina žive zajedno na ovom prostoru i povijest bilježi 1500 godina mira, prijateljstva, suživota i međusobne pomoći dviju bratskih naroda. Tu sjajnu povijest dobrog susjedstva ne mrlja ni jedan jedini rat.

Malo nakon što su narodi Slovenaca i Hrvata, između ostalog i zbog međusobne pomoći i bratske podrške jedan drugome, uspjeli ustvariti svoje višestoljetne snove o samostalnoj državi, u obje države pojavili su se političari, koji su izborne bodove dobivali potpaljivanjem i širenjem mržnje između tih dviju naroda. Žalosno je, da takvi političari uvijek pronađu grupu ovaca, koja ih slijedi. Tovrsne svinje međunacionalnu mržnju obično upotrebljavaju za odvraćanje pažnje od svojih loših političkih poteza ili od krađe državne imovine. Vijesti o nezaposlenosti, tuzi, siromaštvu i pokradenim državnim poduzećima se za pozornost javnosti teško bore sa bombastičnim vijestima o tome kakve su svinje susjedi. A političar, koji nema pojma o rukovođenju državom uvijek može skrenuti pažnju sa svoje nesposobnosti na fikciju prijetnje neljudskih bića sa druge strane granice.

Zato pozivam sve rođake Slovence i rođakinje Slovenke, svu braću Hrvate i sestre Hrvatice! Ne progutajmo sva govna, koja nam na tanjure seru političarski smradovi! Ne dozvolimo se zavesti lažljivim političarima, koji zarađuju na tuđoj muci, koji šire mržnju među narodima za vlastiti profit! Narodi Slovenaca in Hrvata su bratski narodi, zato dragi rođaci, dragi susjedi, ne zamrljajmo petnaest stoljeća naše sjajne povijesti mira in suživota sa bezumnom i neosnovanom međunacionalnom mržnjom.

Dragi rođaci Slovenci, draga braćo Hrvati, imamo priliku, da smo u jednoj stvari najbolji. Neka bude Slovenac Hrvatu in Hrvat Slovencu najbolji susjed i zajedno možemo Europi pokazati, kako zaista dobri susjedi žive u prijateljstvu.Prijetno je to brati. Drago mi je kaj tudi ima onih ki nemajo potrebe izgnati svoje frustracije ven, temveč na enom primerenom nivou govoriti o odnosu med nama brez napada i žalitev proti drugome. Morda je to znak boljših odnosa v prihodnosti.
Miš :: 11.11.2009 ob 11:18
SLOVENSKI forum je. Pište vsaj slovensko!!