Prijavi se! Prijavi se!
Čveka forum

Kako je življenje v EU?

Danijel :: 17.02.2010 ob 15:20
ja nezaželjeni tujci so tisti, ki opravljajo "manj vredna dela" namesto nas. Zelo zaželjeni so pa seveda tisti, ki opravljajo poklice, kot so zdravniki in podobno.
Tam te nisem čist razumel kaj si hotela povedati z 3letno poklicno šolo?? Drugač je poklicna 4 stopnja.
Glej sej ti lahko zavrneš delo, to sploh ni problem, sam problem je v tem, al ti zavrneš delo ker res nisi usposobljen za to al zaradi svojega ponosa! Sicer pa glede zavoda, nisem čist prepričan sam, kokr jst vem si na zavodu opravičen do nadomestila če si bil prej najmanj eno leto zaposlen in pa zavarovan, in potem lahko šele dobiš nadomestilo, ampak samo določen čas. Po preteku tega časa pa, kokr jst vem ne dobivaš več podpore. Lahko pa da se motim, ker mi enostavno tudi ni do tega da bi kadar kol poskusu to... res pa je tud da je velika napaka tudi tukaj da je podpora navadno višja, za une k se doma "čohajo", za tiste ki pa delajo pošteno, ubistvu garajo pa dobivajo 520 bruto, kar je 300eur neto! Kar je pa res žalostno, saj daš za prispevke oziroma državi več kot sam dobiš ven! In pol ni čudno če se tisti ki pristanejo na zrsz ne želijo zaposliti... tud to nima veze z EU ;D
beautiful liar :: 17.02.2010 ob 19:26
Sem rekla, da me popravite, od V. stopnje navzdol ne vem, kako so razporejene Bistvo ostaja. Lahko zavrneš službo, za katero je zahtevana izobrazba več kot dve stopnji nižja od tvoje.

Eno je nadomestilo za brezposlenost, za katero velja to, kar si napisal:
1. Denarno nadomestilo lahko pridobite, če:

-ste bili pred nastankom brezposelnosti zavarovani za primer brezposelnosti,

-za vas ni na voljo ustrezne zaposlitve,

-ste bili v delovnem razmerju pred prenehanjem delovnega razmerja vsaj 12 mesecev v zadnjih 18 mesecih (ali ste za določen čas opravljali sezonsko delo in imate po preračunu ur v delovne dni s polnim delovnim časom najmanj 12 mesecev zavarovalne dobe v zadnjih 18 mesecih pred nastankom brezposelnosti),

-ste se prijavili pri Zavodu v roku 30 dni po prenehanju obveznega zavarovanja.

Drugo je pa t.i. socialna:

Denarna socialna pomoč:
Po Zakonu o socialnem varstvu se z denarno socialno pomočjo upravičencem zagotavljajo sredstva za zadovoljevanje minimalnih življenjskih potreb v višini, ki omogoča preživetje. Šteje se, da je preživetje omogočeno, če so upravičencu zagotovljeni dohodki, ki so po plačilu davkov in obveznih prispevkov za socialno varnost v višini minimalnega dohodka.

Od 1. julija 2009 osnovni znesek minimalnega dohodka znaša 226,80 evrov*.

(copy paste od strica googla, po spominu iz teoretičnega znanja iz predmeta Socialna varnost na FSD)

Denarna socialna pomoč je kao zadnja možnost, ko so vsi ostali viri preživljanja že izčrpani. Ni vezana na brezposlenost, ampak na dohodke. Ampak moraš biti pri reševanju svoje situacije aktiven, kar pomeni, da če si zaposljiv, moraš biti prijavljen na Zavodu in se udeleževati brezsmiselnih računalniških tečajev ter aktivno iskati zaposlitev. Če tega ne delaš, ti lahko socialno vzamejo.

Mal teorije... ;D
Danijel :: 22.02.2010 ob 15:23
odsvetujem pa preiskus v praksi tvojo teorijo T
beautiful liar :: 22.02.2010 ob 16:46
hm, težka bo. Z mojo izobrazbo se čaka povprečno 2-3 leta na zaposlitev
theONE :: 22.02.2010 ob 17:03
Zakaj pa nisi šla na en perspektiven(v smislu da se hitro najde služba) študij? Verjamem da te to zanima samo kaj ko pol čakaš.
beautiful liar :: 22.02.2010 ob 17:14
Kaj pa je perspektiven študij? Veš, če bi šla na tehnični/naravoslovni fax bi bila še zdaj v 1. letniku. Ni izgovor, jaz sem dejansko že v srednji šoli komaj zdelovala predmete ala kemija, matematika, fizika. Pa jasno da pol človek ne gre računalništva študirat.
Itak pa ne mislim v sociali delat, vsaj v Sloveniji ne, tak da mi je tud za to vseen v bistvu.
Ampak ja, večno vprašanje družboslovcev: študirat nekaj kar te veseli vs nekaj kar ti bo zagotovilo službo.
theONE :: 22.02.2010 ob 18:15
Avtor: beautiful liar

Kaj pa je perspektiven študij? Veš, če bi šla na tehnični/naravoslovni fax bi bila še zdaj v 1. letniku. Ni izgovor, jaz sem dejansko že v srednji šoli komaj zdelovala predmete ala kemija, matematika, fizika. Pa jasno da pol človek ne gre računalništva študirat.
Itak pa ne mislim v sociali delat, vsaj v Sloveniji ne, tak da mi je tud za to vseen v bistvu.
Ampak ja, večno vprašanje družboslovcev: študirat nekaj kar te veseli vs nekaj kar ti bo zagotovilo službo.


Te popolnoma razumem. A za kakšno pedagogiko nisi?
beautiful liar :: 22.02.2010 ob 19:10
Moja prva želja je bila specialna in rehabilitacijska pedagogika, a je bila tisto leto žal prevelika omejitev. Tudi za socialno pedagogiko je omejitev vedno nad mojimi točkami, zaposljivi so pa nekoliko bolj (na račun "zasedanja" delovnih mest socialnim delavcem - dolga zgodba). Vse ostalo pa ni veliko bolj perspektivno. Učiteljev niti ne primanjkuje. Če misliš pedagogiko na filofaxu, si ravno toliko zaposljiv kot ostali diplomanti tega faxa ;D
Verjetno bom po končanem socialnem delu vpisla magisterij na kakem drugem, morda res na pedagoškem faxu ali pa šla študirat nekaj čisto drugega.
tako pač je v EU ;D