Prijavi se! Prijavi se!
Čveka forum

Kako se v Wordu naredi kazalo?

timek :: 29.07.2007 ob 20:39
Nisem ravno expert pa bi prosu enga, da mi mal razlož.
cveka :: 30.07.2007 ob 7:57
Tole je bilo objavljeno na student info...

Kako narediti stvarno kazalo v Wordu?

Večina študentov je mnenja, da obvladajo Word, Excel in vse ostale Microsoftove programe, pa čeprav jih znajo le odpreti in uporabiti nekaj osnovnih funkcij. Nemalokrat sem bila priča ročnemu izdelovanju stvarnih kazal, kar pomeni, da je študent natipkal naslov poglavja, pritisnil stokrat na piko, nato pa še številko strani. Stvarno kazalo je žal stalnica vsake seminarske naloge, zagotovo pa pride na vrsto pri diplomski nalogi. Za vse tiste, ki ne veste čisto točno, kako se hitro s pomočjo nekaj ukazov naredi kazalo, je tukaj nekaj navodil.

Izdelava stvarnega kazala je zelo enostavna, le pri zajemu besed, ki bodo sestavljale stvarno kazalo lahko porabimo veliko časa. Te besede moramo najprej vsako posebej na poseben način označiti, nato pa izdelamo kazalo, ki običajno stoji na začetku izdelka.Napisan tekst razdelite po poglavjih in podpoglavjih. Nato vsako posamezno poglavje (naslov poglavja) označite in kliknite na izbirnik slogov. Odpre se vam seznam slogov, vi pa izberite Naslov 1. To ponovite še za vsa ostale naslove drugih poglavij. Ko boste določili slog za vsa poglavja, sledi označevanje naslovov za podpoglavja. Tem določite slog Naslov 2.

Ko so besede označene in izbrane izdelamo kazalo tako, da se postavimo na želeno mesto v besedilu (ponavadi na začetek besedila) in v glavnem meniju izberemo ukaz Vstavljanje / Sklic / Kazala. V pogovornem oknu se postavimo na drugi zavihek z imenom Kazalo vsebine in določimo število ravni. To pomeni, koliko stopenjsko kazalo imamo (koliko podpoglavij). Na koncu okno zaključimo z ukazom V redu in kazalo se pojavi na ekranu.Kazalo s tem postopkom ni dokončno izdelano. Vedno ga lahko dopolnimo z novimi besedami, ki jih najprej v besedilu izberemo in s kombinacijo tipk alt+shift+X označimo za kazalo. Nato se moramo postaviti na območje kazala in s funkcijsko tipko F9 kazalo osvežimo.