Prijavi se! Prijavi se!
Čveka forum

Kam na faks?

bella12 :: 06.02.2012 ob 20:26
??? Sem ena izmed tistih nesrečnežev, ki nimajo pojma na kateri faks naj se vpišejo... :o skratka,bliža se datum za oddajo prijavnice, jaz pa sploh ne vem kaj naj napišem. Zaključujem 4.letnik gimnazije in že ob vpisu v srednjo šolo je bil prisoten razlog, da pravzaprav ne vem, kaj bi rada počela v življenju (ampak takrat se nisem tako sekirala..najbrž, da redko kdo pri 15 letih ve, kaj bo počel čez 10 ali več let )... Kar se tiče področij, ki me zanimajo, je tako, da nikjer ne blestim in da me nobeno področje ne zanima posebej, povsod sem nekako povprečna. Informacije o fakultetah, ki jih dobivamo v brošurah ali na informativnih dnevih se mi ne zdijo tako koristne (za osnovne podatke že), saj bi rada izvedela kaj več o samem načinu šolanja in o kasnejših možnostih za zaposlitev. Razmišljala sem že o fakulteti za socialno delo, o filozofski fakulteti(smeri: etnologija in kulturna antropologija, sociologija kulture in zgodovina, pa tudi bibliotekarstvo in informatika), o pedagoški fakulteti(naprimer socialna pedagogika)...in še o kakšni drugi smeri, za katero še ne vem, da bi lahko bila zanimiva in zaposljiva(no o neki gotovi zaposljivosti dandanes pravzaprav ne moremo govoriti)..kakšne pretirano naravoslovne in tehnične smeri me ne zanimajo. Vesela bi bila kakršnih koli nasvetov in mnenj!
beautiful liar :: 06.02.2012 ob 21:37
A nimajo nekje na Zavodih za zaposlovanje nekih testov, ki jih rešiš in potem dobiš par idej glede na svoje interese? Poguglaj malo. Kolikor se jaz spomnim, mi je same fajn stvari ven vrglo, zbrala sem pa najslabšo ;D
Če ti povem katero, boš eno stvar lahk črtala s svojega seznama. Če se odločaš med socialno pedagogiko in socialnim delom, pojdi prvo. Oba programa imata precej skupnih točk (kar ni naključje, zakaj ne, se mi ne da razlagat ), le da boš kot specialna pedagoginja bolj zaposliva. Tako pač je. Antropologija je po moje kul, ampak je vseeno, če greš kar zdaj v Spar na blagajno delat in ne zapravljaš časa (in denarja) na faksu.
Sociologija in zgodovina... Pa kaj imate s to kombinacijo? Obstaja kar nekaj služb, kamor se lahko prijaviš, ampak realnih možnosti za zaposlitev pa brez vez (presenečenje pa tako) nimaš. Prijavljaš se na kaka honorarna dela ali za polovični delovni čas, ponavadi na take zadeve, kjer je pogoj humanistična smer študija (se pravi niti ne ozko tvoje področje). Izkušnje mojega fanta, ki se je pametno odločil izkoristiti pridnost na faksu in se tam zaposliti. Ampak ne morejo biti vsi akademiki, hvala bogu.
Oprosti, da ti ne morem napisati nič bolj pametnega, pač blodnje skoraj-šesindvajestletnice, ki se trudi spacat skupaj diplomsko ;D
theONE :: 07.02.2012 ob 16:00
Naslednji teden so informativni dnevi, tako da je najbolje greš na omenjene fakultete. Pa če ti informacije, ki ti jih dajo ne bodo dovolj jih itak lahko še sama kaj vprašaš. Drugače pa ti predlagam, da greš še čez predmetnike in tako vidiš kateri predmeti so všeč in ti je lahko tudi to v pomoč pri odločitvi. Pa tudi starejši študenti so najbrž dober vir informacij. Za socialno delo si npr. že dobila neko informacijo ;D. Pa naj ne bo možnost zaposlitve ključni dejavnik tvojega vpisa. Menim, da mora človek študirat tisto kar ga zanima in ne tisto, kar mu bo omogočilo zagotovljeno delovno mesto.
beautiful liar :: 07.02.2012 ob 18:41
Avtor: theONE

Menim, da mora človek študirat tisto kar ga zanima in ne tisto, kar mu bo omogočilo zagotovljeno delovno mesto.


Ne vem, kaj študiraš, ampak če študiraš strojništvo, računalništvo ali kaj podobnega STFU ;D Če si pa na ff ali fdv ali kakem sorodnem faksu, se pa oglasi, ko boš pred diplomo z zavedanjem, da te čaka vsaj kako leto mučnega pošiljanja prošenj za delo, ki niti odgovora ne bojo dobil. Se strinjam, pojdi študirat, kar te veseli, ampak zaposljivost definitivno je dejavnik, ki se ga splača upoštevat. Al pa ne jokat potem, kako je Slovenija fucked up in ni služb.
Zagotovljenih delovnih mest pa jasno ni. So sam bolj zaposlivi profili in manj zaposljivi. Tako, statistično gledano. Lahko se vedno znajdeš, če se znaš. Pri nas ni služb za soc. delavce, ampak meni so jo še pred diplomo ponujali. Sam kaj, ko ne na tem kontinentu ;D
Vsekakor pa predlagam, da se na informativcih poskušaš pogovorit s čim več študenti bolj "neuradno." Ker informativci (razen na faksu za socialno delo, če še vedno isti profesor predstavlja, kot je pred časom) so tam zato, da navdušijo mularijo za dotični faks, ne pa podajo objektivne in verodostojne informacije.
El_Pingvino :: 07.02.2012 ob 21:58
Kam na faks?
Odvisno kaj si pričakuješ od faksa, in kaj od življenja po diplomi...
Če ga hočeš 4 leta žurat, vlečt od države štipendijo in do svojga 35leta živet pri starših pojdi na Filo-faks, ali pa FDV, zlasti FDV. Tam ma lahko vsak povprečje nad 8, pa brez da bi se mu bilo treba streznit...
Jaz bi ti vse eno svetoval da stisneš zobe in greš na kako naravoslovno smer. Če pa res ne, potem so pa vrjetno te pedagoške-vzgojiteljske-socialne-upravne-informatične zadeve še vse eno manj neuporabne kot antropologija ipd.
theONE :: 07.02.2012 ob 23:08
Pa saj ni cilj študija to, da bi se prebil do diplome, ki ti potem omogoča čimprejšnjo zaposlitev. Saj meni ni. Res, da sem na perspektivnem študiju in se ne bojim, da zame ne bo delovnih mest, ampak to vsekakor ni bilo vodilo. Primarno sem se odločil, ker so me zadeve pač zanimale in pač imam željo stvari spoznat. Jasno, da je eden plusov ta, da nimaš skrbi glede zaposlitve, ampak taki nasveti kot ga je dal El_Pingvino, da "stisneš zobe za kakšno naravoslovno smer" se mi zdijo nesmiselni. Jaz osebno bi se potem v takem poklicu pomoje počutil nekompetentnega. Konec koncev, kdo pa pravi, da ko diplomiraš iz nečesa, ne moreš še česa drugega študirat? Aja... se oglasim, ko bom pred diplomo.

P.S.: OK, na informativnem res ne spraševat o možnosti zaposlitve, ker to že sami vedno vsi povejo, da so ful dobre ;D.
El_Pingvino :: 08.02.2012 ob 10:39
Jaz ko sem sem vpisal na faks sem mel kvečjem osnovno predstavo kaj sploh grem študirat nisem pa vedel da je pol predmetov tam samo zato da zapolnijo kvote, ki jim jih je določila Bolonja, tako da kar koli greš študirat vedno se bo treba naučit tud kaj, ki te res čisto nič ne zanima... Družboslovcem tako radi podtikajo kakšne statistične metodologije, če mi je kaj znano.
Tako da stisnit zobe moraš skor v vsakem primeru. Jaz mislim da je treba na študij gledat pragmatično, mogoče zato ker se sam nisem vpisal takoj po srednji, pač pa malo starejši, meni je to pot za dosego cilja(izobrazba za zaposlitev v določeni panogi) in ne kot na medij za širjenje mojih obzorij, drag hobij, ali pa zato da me ne bi kolegi mel za zabitega.
Kot sem reku, najbolje da razmisli kaj si od faksa želi in kako bi to dosegla... baje faks sploh ni obvezen.
beautiful liar :: 08.02.2012 ob 15:08
Avtor: theONE

Res, da sem na perspektivnem študiju in se ne bojim, da zame ne bo delovnih mest


Avtor: beautiful liar

Ne vem, kaj študiraš, ampak če študiraš strojništvo, računalništvo ali kaj podobnega STFU


Zdej sem celo smajlija odrezala, ker resno mislim Lahko je govorit, če te zanima nekaj, kar ti bo zagotovilo eksistenco. Od vseh možnosti, ki jih je bella12 naštela, z nobeno ne bo preveč zaposljiva. Biokemija al pa fizika je pa ne zanima in ji ne gre. A vidiš, v tem je razlika. Ti sploh nimaš in nikoli nisi imel dileme.
Se pa strinjam, zaposljivost ni edini faktor, ki se ga splača upoštevat. Jaz pač ne bi spacala enega letnika na fri-ju, ker bi cel čas visela na FB-ju namest programirala (al kaj že delajo tam ) Brezveze bi blo, da bi šla pravo študirat al pa ekonomijo, ker me niti malo ne zanima in spet ne bi nardila. Če bi me pa podobno zanimala dva področja, bi pa sigurno šla tisto, kar je bolj perspektivno.

Avtor: theONE

Konec koncev, kdo pa pravi, da ko diplomiraš iz nečesa, ne moreš še česa drugega študirat?


To sem hotela dodati v prvem postu, ampak bi pokvarilo splošen rožast in srčkast in metuljčkast in optimističen ton posta. Ali pa da na koncu delaš točno tisto, za kar si študiral. Sploh če si v pedagoških vodah, who da fuck bi hotel eno in isto svtar predavat leta in leta?

Avtor: theONE

ampak taki nasveti kot ga je dal El_Pingvino, da "stisneš zobe za kakšno naravoslovno smer" se mi zdijo nesmiselni


Ja, ampak napisal je tudi tole:

Avtor: El_Pingvino

Če pa res ne, potem so pa vrjetno te pedagoške-vzgojiteljske-socialne-upravne-informatične zadeve še vse eno manj neuporabne kot antropologija ipd.


Torej, spet, manjše zlo. Čeprav niso vsi ti študenti nezaposljivi. Recimo vsaj v času mojega vpisovanja na faks so bili defektologi (danes specialni in rehabilitacijski pedagogi) precej iskani in jim baje ni bilo treba preveč iskati službe. To je bila tudi moja prva izbira študija, btw. Kar pa se zaposljivosti v moji stroki tiče, je pa stvar precej kompleksna. Potrebe po soc. delavcih so (ok, ne 150 na leto, kolikor se jih vpiše v prvi letnik, ampak vsi tak ne bojo/bomo delali v tem poklicu), ampak je situacija pač taka, da za delovno mesto, ki bi ga po vsej logiki moral zasedati socialni delavec, ki je usposobljen za socialno delo, dostikrat vzamejo psihologa, antropologa, specialnega pedagoga, teologa z dvema semestroma družinske trapije and so on. Ki o socialnem delu nimajo pojma. Kot jaz ne o 234 različnih vrstah človeških lobanji ali psihoanalizi. Da ne govorimo o tem, da so soc. delavke na csd-jih preobremenjene in zakopane v papirologijo, a pač ni denarja, da bi se zaposlilo več kadra. V nevladnem sektorju pa itak ni denarja nikoli. Skratka, cela zmeda Dobra stran tega, da bomo imeli tako vlado, kot jo bomo očitno imeli, je, da bo več socialnih problemov ergo več dela za socialne delavce ;D

Avtor: El_Pingvino

Družboslovcem tako radi podtikajo kakšne statistične metodologije, če mi je kaj znano.


Malo OT, ampak kako bo pa družboslovc spacal skupaj diplomsko, če ne zna vsaj osnov statistike? Praktično vse diplomske temeljijo na raziskavah, večinoma kvantitativnih, kjer pač premetavaš en kup številk. Pa kako tortico narišeš. Juhej, da meni tega ni treba, ampak mi smo imeli celo dve leti statistike (oziroma metodologije raziskovanja s staistiko). Večina ljudi na družboslovnih faksih, kot opažam, itak gre po liniji najmanjšega odpora in vrže na net ene bedne anketne vprašalnike z enimi irelevantnimi prežvečenimi temami in to je to.
Danijel :: 08.02.2012 ob 15:31
Kero kol šolo ali pa fax delaš, ga ali jo moreš delat zato ker te veseli. Ti nič ne pomaga, če počneš nekaj 4 leta potem pa na cilju ugotoviš, da nimaš energije dokončat diplome. A ni potem bolje 4 leta gledat v luft in iskat področje, ki te morda veseli?
V prihodnjosti bo pa itak najbolj iskana taka populacija, ki bo poprijela za delo. Doštudiranih ljudi je za vsako področje že dovolj, tako da je itak vseeno ker fax delaš. Na vsakem področju je težko pridt do delovnega mesta.
Je treba delat BL ti pa le spacaj to diplomo
beautiful liar :: 08.02.2012 ob 16:05
Avtor: Danijel

Na vsakem področju je težko pridt do delovnega mesta.


Ni popolnoma res. Kolega na enem tehniškem faksu je službo dobil v manj kot 2 mesecih od takrat, ko je začel iskat.
Se pa strinjam, preveč imamo študentov.

Ja, ja, sej delam na diplomi, no